Foto van biologische villa in Loenen aan de Vecht door aayu architecten.

NOVEMBER: VILLA IN LOENEN VOLTOOID

De biologische villa in Loenen aan de Vecht, ontworpen door architect Jules Zwijsen in samenwerking met de opdrachtgever en door aayu bouwbiologisch en bouwtechnisch uitgewerkt, is klaar. Van puur biologische bouwmaterialen over slimme verwarming met een massakachel tot afscherming van de elektra installatie zit er alles in, er is nagenoeg geen 'gezonder' huis mogelijk. De bewoners zijn dan ook uitermate blij met het resultaat.

Foto van locatie voor ecologische strandtent door aayu architecten.

MAART: ONTWERP ECOLOGISCHE STRANDTENT IN LANDSMEER

In Landsmeer bij de entree van het Twiske is een plek in het groen met prachtig uitzicht over het meer de Kerkebreek. In opdracht van een groep ondernemers uit het dorp zal aayu hier, volledig volgens het biologisch bouwen, een houten strandtent ontwerpen.

aayu architecten transformeert de kap van een oud fabriekspand in Remscheid, Duitsland.

FEBRUARI: TRANSFORMATIE FABRIEKSPAND IN REMSCHEID

In Remscheid, Duitsland, transformeert aayu de bovenste etages en kap van een oud fabriekspand. De spanten worden zichtbaar gemaakt en er komt onder meer een dakterras met weids uitzicht.

Foto van start van de biologische verbouwing van een villa in Loenen aan de Vecht.

OKTOBER: BOUW VILLA LOENEN AAN DE VECHT GESTART

In Loenen, in een paradijsachtige setting aan de Vecht, is voor een Amsterdams gezin de verbouwing van een villa met nieuwe, houten aanbouw gestart. De jonge ouders met drie kleine kinderen gaan voor 100% biologisch zonder enig compromis. De perfecte opdrachtgever! meer

Foto van het boek 'de Potgieter, biologisch monument' door aayu architecten en in opdracht van Stadsdeel West.

JULI: BOEK OVER DE POTGIETER

In opdracht van Stadsdeel West heeft aayu een boek gemaakt over de biologische renovatie van het monumentale schoolgebouw de Potgieter op de Da Costakade. In het boek wordt uitgelegd hoe verduurzamen met behoud van cultuurhistorische waarde mogelijk is. U kunt prachtige bijdragen vinden van Birgit Dulski (NIBE / Nyenrode Business Universiteit), Paul Rosenberg (Bureau Monumenten en Archeologie, Amsterdam), DGMR, Elise van den Toren (Combiwel) en Huub van de Ven (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Met voorwoord door stadsdeelwethouder Godfried Lambriex.

Bekijk het PDF online

Onthulling van de biologische Bee Shrine ontworpen door aayu architecten in Amsterdam west.

JUNI: BEE SHRINE ONTHULLING

De Bee Shrine is zaterdag 22 juni door aayu onthuld. Ondanks het slechte weer was er een goede opkomst! Bewoners uit de buurt en vrienden hebben hun wens op een houten plankje geschreven en aan één van de spijkers gehangen van de Bee Shrine. Daarna was er een BBQ en live muziek verzorgd door Amado en Sam, en tot slot een groots kampvuur van al het rest hout. MEER

Folder voor het Bee Shrine project dat is georganiseerd door aayu architecten.

JUNI: BEE SHRINE PROJECT

De 'Bee Shrine' is een interventie in Amsterdam op een braakliggend terrein waar wilde bloemen groeien. Zaterdag 22 juni, de langste dag van het jaar, wordt de 'Bee Shrine' onthuld. Dit vieren wij met een picknick. Kom ook, breng je eigen kleedje en iets lekkers, dan zorgen wij voor muziek. MEER

Opening van het biologische monument de Potgieter in Amsterdam West door stadsdeelwethouder Godfried Lambriex.

MEI: OPENING DE POTGIETER

Op 15 mei is de Potgieter, het monumentale schoolgebouw in Amsterdam West dat door aayu biologisch is gerenoveerd, officieel geopend door stadsdeelwethouder Godfried Lambriex. Wat een succes! De gebruikers etaleerden hun werk en er werden rondleidingen gegeven door aayu. Daarnaast konden de kinderen genieten van verschillende voorstellingen. MEER

Folder van de expositie 'Radicale Lokaliteit; Actueel Potentieel' met onder andere aayu architecten en georganiseerd door Bureau Europa.

MEI: UITGAVE BOEK 'REACTIVATE' & TENTOONSTELLING

aayu is onderdeel van de publicatie REACTIVATE van Indira van 't Klooster (zie publicaties) en gaat mee op tour met de tentoonstelling georganiseerd door Bureau Europa, beginnend in Maastricht. In het hoofdstuk 'Stromen en Kringlopen' vind u aayu in gesprek met collega's Except, Doepel Strijkers en Superuse Studios. MEER

Foto van het terras van een woning Nieuwegein die biologisch gerenoveerd wordt door aayu architecten.

MEI: VERBOUWING WONING B14 GESTART

aayu ontwerpt en begeleid de biologische verbouwing van een huis in Nieuwegein: meer licht, meer warmte, biologische materialen en veel groen. De bouw is gestart. meer

Foto van aayu architecten voor Wetering Duurzaam van monumentale panden in de Wetering buurt Amsterdam.

APRIL: BOTTOM-UP INITIATIEF WETERING DUURZAAM LOOPT

aayu is lid van de coalitie van ketenpartners in Wetering Duurzaam, een bottom-up initiatief van bewoners uit de Weteringbuurt in Amsterdam centrum om hun monumentale panden energieneutraal te maken. De eerste concrete projecten gaan van start. MEER

Foto van de door aayu architecten ontworpen toegevoegde mezzanine in de Family Fitness Club in Langenfeld, Duitsland.

MAART: MEZZANINE IN FAMILY FITNESS CLUB OPGELEVERD

In de door aayu ontworpen Family Fitness Club in Langenfeld, Duitsland, is nog een vrijdragende mezzanine toegevoegd, waardoor de studio ruimtelijker en lichter wordt. De brede eikenhouten leuning geeft iets van een cruiseschip feeling. MEER

Foto van klaslokaal in Amsterdams monument de Potgieter dat duurzaam en ecologisch is gerenoveerd door aayu architecten.

MAART: NOMINATIE POTGIETER SCHOOL VOOR PRIJS ENERGIEKE RESTAURATIE

De door aayu ontworpen Potgieter school is genomineerd voor de prijs 'Energieke Restauratie' van het Kenniscentrum Noorderuimte. Uit 35 recent opgeleverde projecten zijn er 5 genomineerd als voorbeeld voor het samengaan van culturele waarde(behoud) en duurzaamheid. Juist op de integratie van die twee scoort de Potgieter chool volgens de jury heel hoog. In september volgt de benoeming van de winnaar. MEER

Foto van de bouw van de mezzanine in de door aayu architecten ontworpen Family Fitness Club in Langenfeld, Duitsland.

DECEMBER: START BOUW MEZZANINE IN FAMILY FITNESS CLUB

In de door aayu ontworpen Family Fitness Club in Langenfeld, Duitsland, wordt een vrijdragende mezzanine toegevoegd. De enorme stalen liggers wegen elk een kleine anderhalve ton. MEER

Foto van de binnentuin van het door aayu architecten biologisch gerenoveerde monument de Potgieter in Amsterdam West.

NOVEMBER: POTGIETER SCHOOL OPGELEVERD

De biologische renovatie van de Potgieter school, een gemeentelijk monument in Amsterdam Oud West, is afgerond. De transformatie naar een brede school met buurtfuncties volgde de principes van biologisch bouwen en geschiedde in nauwe samenwerking met monumentenzorg. Het resultaat: hoge energie-, gezondheid- en monumentenscores en een heel tevreden gebruiker. MEER

Foto van een bij die gehouden wordt door Daniel Höwekamp van aayu architecten en Patrick Koning op de Kinderboerderij Westerpark in Amsterdam.

SEPTEMBER: BIJENDAG MET AAYU-BIJEN

Daniel Höwekamp van aayu houdt samen met Patrick Koning bijen op de Kinderboerderij Westerpark in Amsterdam. In Juli werd de eerste aayu honing geoogst, verzameld en geproduceerd door de bezige Kinderboerde-bijen. In september vindt er een bijendag plaats met uitleg voor jong en oud, meer info hier. Voor algemene informatie over Amsterdamse bijen en Amsterdamse stadshoning kun je kijken op amsterdamsehoning.nl.

Foto van trap in het appartement dat duurzaam is gerenoveerd door aayu architecten in Amsterdam zuid.

JUNI: APPARTEMENT IN AMSTERDAM ZUID OPGELEVERD

aayu heeft een verbouwing begeleid in Amsterdam Zuid. De aannemer, een familiebedrijf, heeft met mooie materialen, kennis en passie heel fijn werk geleverd.

Afbeelding van het concept 'Kaskantoor' dat ontwikkeld is door aayu architecten, DGMR, IMd en standslandbouw-experts van de Wageningen Universiteit.

MEI: KASKANTOOR = NIEUW CONCEPT VOOR BEDRIJVENTERREINEN

aayu, DGMR en IMd ontwikkelen samen met standslandbouw-experts van de Wageningen Universiteit een nieuw kantoorconcept; een gebouw met een dubbele glazen gevel dat als kas functioneert: het Kaskantoor. MEER

MEI: PORTRAIT DANIEL HÖWEKAMP IN BOEK OVER NEDERLANDSE ARCHITECTEN

Het boek 'Nederlandse Architecten en hun Huis' verschijnt. Fotgrafe Mirjam Bleeker en stylist Frank Visser gingen op bezoek bij zestien toonaangevende architecten. Naast een portret van de architect zelf maakten ze ook een uitgebreide reportage van hun huis, waaronder ook woning 31, het huis van Daniel Höwekamp. Tekst: Santje Kramer. Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Luster.

MAART: 'HET NIEUWE OOGSTEN' GESELECTEERD

aayu is samen met DGMR, IMD en Jan Willem van der Schans geselecteerd voor de Open Source Office prijsvraag. Opgave is een duurzaam kantoorgebouw in Hilversum. Het concept van ons team is 'Het Nieuwe Oogsten'.

FEBRUARI: JURY 'GROENSTE STADSDEEL VAN AMSTERDAM'

Daniel Höwekamp van aayu is Jurylid in de competitie 'Het groenste stadsdeel van Amsterdam', gehouden door de Partij van de Dieren. De uitslag wordt komende maand bekendgemaakt.
Onder andere valt op dat in Centrum, Zuid en West de laatste drie jaar veel groene daken met subsidie zijn aangelegd. Bron: DRO. In 9 van de 10 gevallen gaat het helaas 'alleen' om mos en sedum, geen daktuinen met veel bladoppvlak en biodiversiteit, die veel meer klimaateffect hebben.

krimpende dorpen in zuiditalie

JANUARI 2012: EXPOSITIE LECCE (I)

In Lecce (Italie) exposeert aayu op de tentoonstelling “Architetture [in]Compiute” en werkt samen met het bureau ECOSCAPE aan de herontwikkeling van oude stadskernen en van het omliggende landschap.

krimpende dorpen in zuiditalie

DECEMBER 2011: DENKTANK CAIRANO (I)

Aayu werkt samen met lokale partijen aan de herbestemming van krimpende dorp-structuren in Zuiditalie: tijdens het symposium ‘Borgo Giardino’, wordt een denktank opgezet. MEER

Foto van het houten plafond uit hergebruikte en gerestaureerde houten delen

NOVEMBER 2011: HOOGSTE PUNT HUIS M IN PICITTI (I)

De kap is gereed, nu wordt de gevel op traditionele manier gestuct.
Het huis is een voorbeeld project; historische bouwmethoden worden herontdekt door het toepassen van lokale ecologische materialen.
De constructie wordt van binnen geïsoleerd en behoudt door de zorgvuldige uitvoering de historische uitstraling.MEER

Foto van de bezoekers van de rondleiding door de Da Vinci School, een project van aayu architecten, tijdens de Dutch Green Building Week 2011.

SEPTEMBER 2011: OPEN DAG OP DE BOUWPLAATS, AMSTERDAM

De 'Open dag op de bouwplaats' in de Da Vincischool, Amsterdam, in het kader van de Dutch Green Building Week toonde grote belangstelling bij overheid en particulieren voor het 'biologisch renoveren', onder andere bij Stadsdeel West- wethouders Dirk de Jager en Godfried Lambriex.

Computer visualisatie van het biologische en energie-efficiënte B-house dat als vrijstaand woonhuis of vakantie villa kan dienen en is ontworpen door aayu architecten.

AUGUSTUS 2011: B-HOUSE AFGEROND

De conceptfase van het B-House is afgerond. Het 100% natuurlijk en recyclebaar huis kan als eengezins- of vakantiewoning uitgevoerd worden en biedt de opdrachtgever een aantal individuele keuzes.
Basis van het huis is de wijde, open woonruimte onder een hoge kap, met in het midden een 'warme kern' voor bad, keuken, slapen en spelen.

Het B-house kan in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië geleverd worden.

contact: aayu. MEER

Herontdekte boog nadat het verlaagd plafond is verwijderd tijdens de biologische verbouwing van de Da Vinci School in Amsterdam door aayu architecten.

MEI 2011: BOUW DA VINCISCHOOL VOL OP GANG

Na vele verrassende, mooie en moeilijke vondsten achter gesloopte verlaagde plafonds vordert de bouw. De uitdaging om zonder PU-lijm, PUR-schuim, kunstharsen, PVC en steenwol te bouwen, vergt enige inspanning van alle partijen.

Conceptvisualisatie van Jungle Office, een studie naar het doorbreken van leegstaande kantoorgebouwen om er woningen, winkels, werkruimten en vele groen in te plaatsen.

MAART 2011 : START VOORSTUDIE GROENE KANTOREN

aayu start een studie naar de transformatiemogelijkheden van structureel leegstaande kantoorpanden. Door minimale fysieke en functionele veranderingen moeten gebouwen aantrekkelijk voor nieuwe gebruikers en rendabel voor eigenaren gemaakt worden. De toevoeging van planten en de toepassing van natuurlijke en grove materialen kunnen voor een waardevol en gezond gebouw zorgen.

Foto van het openingsfeest van de biologische sportschool in Langenfeld in Duitsland waarop je de bar en mezzanine ziet.

JAN 2011: OPENING FITNESSCLUB

Na intensief bouwen en verbouwen opent de sportschool in Langenfeld (Duitsland) met een feest voor de oud leden, nieuwe leden, buren, familie en vrienden.

Verschillende mogelijke varianten van duurzame patiohuizen voor een onderzoek naar groene en comfortabele woningen met patio in de steden van Nederland door aayu architecten.

DEC 2010 : PATIOHUIS

aayu rondt het ontwerpend onderzoek af naar de mogelijkheden van patiowoningen als stedelijk woontype in Nederland. Alle bevindingen zullen gebundeld worden in het boek ‘Groene patiowoningen in hoge dichtheid’.

Een moderne, ecologische vrijstaande woning in een klassieke, archetypische vorm met grote schoorsteen aan het water in Nederland.

NOV 2010 : START B-HOUSE

aayu start het B-house project; een serie biologische (=B) houten huizen gebaseerd op het ecologische principe van bijen: 'Hoe meer je neemt, hoe meer je geeft. Grote, open ruimtes worden gecombineerd met kleine, privé alkoven. Het eerste B-house zal in Almere worden gebouwd.

Uitzicht over een dal in de regio Kham in China vanaf de locatie waar een biologisch en kindvriendelijk internaat voor weeskinderen wordt gebouwd door aayu architecten.

SEPT 2010 : LOCATIEBEZOEK IN KHAM

Daniel Höwekamp bezoekt in China het dorp waar aayu een internaat zal bouwen. De locatie in de regio Kham wordt zorgvuldig in kaart gebracht en met de toekomstige gebruikers wordt overlegd over het programma van eisen en de lokale bouwmethodieken.

Biologische woonboot in Amsterdam met autarkisch energieconcept en cradle-to-cradle materialen ontworpen door aayu architecten.

APR 2010 : NOMINATIE IN PRIJSVRAAG

‘Keihard wonen’ is één van de zeven genomineerde ontwerpen in de prijsvraag ‘duurzaam drijvend wonen in Amsterdam’ die is uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Vereist waren het gebruik van het cradle-to-cradle principe en een autarkisch energieconcept. Het resultaat is een bewoonbare rots in het water die begroeid is met gras en mos, maar functioneert als een mini ecosysteem. MEER...

Twee sociale woningen in Amsterdam Oud West uit begin 20e eeuw die volgens de principes van Urban Bio Logic gerenoveerd worden door aayu architecten.

MRT 2010 : RENOVATIE SOCIALE WONINGEN

aayu krijgt de opdracht om 800 m2 sociale woningbouw ecologisch te verbouwen. De twee panden uit 1900 in Amsterdam West blijven bewoond, dus de uitdaging is om met zo weinig mogelijk ingrepen volgens de principes van URBAN BIO LOGIC een comfortverhoging te realiseren.

Oude post opslag die door aayu architecten op biologische en ecologische wijze verbouwd wordt tot sportschool en spa.

FEB 2010 : OPDRACHT SPORTSCHOOL

aayu krijgt de opdracht om een voormalige post-opslag om te bouwen tot sportschool. De fitnessclub met wellness center van 1000m2 krijgt een ruime indeling en wordt afgewerkt met natuurlijke materialen. MEER...

Gevel van Da Vinci school op de hoek Potgieterstraat en Da Costakade, die omgebouwd wordt tot duurzaam en milieuvriendelijk multifunctioneel kinderverblijf.

JAN 2010 : OPDRACHT DA VINCI SCHOOL

Het jaar 2010 begint goed; aayu krijgt de opdracht om de voormalige Da Vinci school op de Potgieterstraat in Amsterdam Oud-West te verbouwen. Het gebouw uit 1886 wordt compleet volgens de richtlijnen van URBAN BIO LOGIC gerenoveerd. De ambitie van de opdrachtgever is het realiseren van een voorbeeldproject voor de ecologische verbouwing van monumentale, openbare gebouwen. MEER...

Originele kozijnen van historisch pand met dubbelglas en glas in lood op ambachtelijke wijze gemaakt door aayu architecten.

DEC 2009 : NOMINATIE ‘GROENE SPELD’ PRIJS

Daniel Höwekamp van aayu is met het biologische appartement op de Da Costakade genomineerd voor de eerste ‘Groene Speld’-prijs. Deze prijs is bedoeld voor een persoon of instantie die actief is op het gebied van duurzaamheid in bestaande bouw en/of nieuwbouw in Amsterdam.

Renovatie van oud pand in Amsterdam tot biologische basisschool door aayu architecten.

NOV 2009 : ATELIER + BASISSCHOOL

Twee van de 7 Amsterdamse Ecoprojecten lopen al. Een voormalige school, nu atelierhuis, krijgt onder meer een groen dak en een basisschool wordt gerenoveerd tot voorbeeldproject op het gebied van energieprestatie, binnenklimaat en gebruikskwaliteit.

Kaart van Amsterdam met het logo van de Groene Bouwmeesters als uitnodiging voor de Klimaattafel als lancering voor de 7 Eco Projecten in Amsterdam.

SEPT 2009 : KLIMAATTAFEL

Namens de GROENE BOUWMEESTERS nodigt aayu de gemeente Amsterdam, stadsdeel Oud-West, stadsdeel Westerpark, AWBR-scholen en de woningbouwcorporaties Stadgenoot, Ymere en De Key uit voor de ‘7e Klimaattafel’. Daar is het startsein gegeven voor de '7 Amsterdamse Ecoprojecten '; 7 wooncomplexen en monumentale gebouwen die in de komende twee jaar door de Groene Bouwmeesters duurzaam getransformeerd worden volgens de richtlijnen van het ecologisch bouwen. MEER...

Smal steegje in het oude centrum van het dorp Acri in Italië waar een renovatieplan voor is opgezet door aayu architecten.

JULI 2009 : OUD ACRI

aayu ontwikkelt samen met lokale partners een concept om het historisch centrum van de Zuid Italiaanse stad Acri te revitaliseren. Het plan bevat summer academies, ateliers als duurzame variant van toerisme. MEER...

Een ruwe natuurstenen gevel van een historische woning in Bordo, een boeddistische gemeenschap in de Franse Alpen.

JUNI 2009 : BORDO

aayu ontwerpt een aantal vakantie- en retraite- ruimtes voor de boeddhistische gemeente BORDO in de Noord Italiaanse Alpen. De lichte, geïsoleerde houtconstructies worden per helikopter geleverd, omdat het historische stenen dorp alleen lopend toegankelijk is. MEER...

Dakraam van de ecologische en comfortabele Woning 31 in Amsterdam Oud West, het prototype van Urban Bio Logic.

MEI 2009 : BIO-LOGISCH APPARTEMENT

WONING 31 trekt als prototype van URBAN BIO LOGIC de aandacht van de gemeente Amsterdam en de pers. In een filmpje op de website van Nieuw Amsterdams Klimaat geeft Daniel Höwekamp een rondleiding door het bio – logische appartement. MEER...

Grijze biologische cellulose vlokken voor isolatie gebruikt door de groene bouwmeesters uit Nederland.

APRIL 2009 : GROENE BOUWMEESTERS

aayu richt samen met 7 andere bedrijven uit Amsterdam de 'Groene Bouwmeesters' op; een vereniging voor onderzoek, informatievoorziening en samenwerking op het gebied van ecologische architectuur. MEER...

Vorige afbeelding